Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Rajaportin Autsaideri


  

Kuvagalleria | Video

KUMA, JS

Kutsumanimi: Aatu Syntynyt: 27.7.2005, 12-vuotias Omistaja: Kajo, Fourways
Rotu: suomenhevonen Väri / merkit: prt / elsi Tekijä: Kajo, Fourways
Sukupuoli: ori Painotus: harrasteratsu Kasvattaja: Maikken, Rajaportin

Rekisterinumero SKPR-11064

28.2.2015 

"If you can't catch a wave then you're never gonna ride it."

Luonne

•Aatu on pirteä ja ihmisläheinen suokkijunttura, jolla on aina hieman pilkettä silmäkulmassa. Hoidettavaksi se kannattaa laittaa käytävälle molemmin puolin kiinni, karsinassa saattaa yrittää litistää seinää vasten. Syytä siihen ei tiedetä, liekö vaan huono opittu tapa nuoruusvuosilta vai jotain muuta. Aina tilaisuuden tullen järjestämässä pientä jäynää hoitajan päänmenoksi; jos huomio herpaantuu hetkeksikään niin ori on jo ehtinyt repiä kaikki hampaiden etäisyydellä roikkuvat huovat, loimet, suitset, yms. alas telineistään. Komentaa voi yrittää mutta ori lähinnä vain mulkoilee ”en mä mitään tehnyt” ja sama homma uudestaan jos hoitaja ei ole tarkkana. Muuten hoitaminen on aikalailla ongelmatonta, takajalkojen putsausta yrittää välillä vältellä. Varustaessa yrittää aina nostaa pään suitsien ulottumattomiin, mutta tomerasti kun tekee selväksi että suitset laitetaan niin ottaa ne kyllä mukisematta.

•Taluttaessa vähän vetävän puoleista sorttia, hirveä kiire joka paikkaan ja ruohokin maistuisi. Saattaa myös jyrätä, siksi on tärkeää pitää se vierellä kävelemässä. Tarhasta haettaessa ei koskaan tule vastaan, ennemminkin menee kauimmaiseen nurkkaan tönöttämään ellei jo ole siellä.

•Ratsastaessa usein vähän turhankin reipas ja kaahottava, koskaan ei ole ongelmaa etteikö vauhtia löytyisi mutta usein sitä tuppaa olemaan liikaakin. Nyt kun orilla on otettu kuolaimettomat käyttöön on ollut rauhallisempi. Entisenä ravihevosena ei paljoa osaa, mutta rentoon harrasteluun Aatu on oiva valinta.

Kouluratsastuksessa ei juurikaan perusasioita enempää osaa, eikä sitä ole tarkoitus pidemmälle kouluttaakaan. Aatusta hiotaan kovan tason puskaratsua joka välillä käy kentällä pyörähtämässä mielenvirkistykseksi. Ei ori kyllä pahemmin yleensä keskittyäkään jaksa ja usein se lähtee kaahaamaan kunnon ravuriravia pää ryntäissä. Laukassa paljon treenattavaa, on vielä nelitahtista ja edelleen; kaahottavaa.

Esteillä kuumuu ja kaahottaa, menee kovaa ja korkealta muttei aina osaa – tai pikemminkin ehdi – katsoa jalkojaan, joten puomeja kolahtelee usein. Jatkuvasti menossa korvat hörössä ja toisinaan saa aikaan mitä mielenkiintoisimpia hyppyjä kun hyppääminen on vaan niin hauskaa orin mielestä.

Maastoon tarvitsee ratsastajan joka ei vauhtia pelkää. Käynti tuntuu toisinaan ihan vieraalta askellajilta Aatulle, mutta laukka nousee huomattavasti paremmin kuin kentällä. Paras laittaa kulkemaan jonon hännille, etenkin laukatessa, sillä lähtee herkästi viemään jos takana tulee joku todella lähellä. Aatu on oikeasti todella nopea jos se vaan saa tilaa kiihdyttää täyteen vauhtiinsa ja siitä se tykkää! Maastoesteillä innostuu, muttei pidä kovin korkeista.

Aatu vetää myös mielellään kärryjä, mutta tarvitsee siihen hommaan kokeneen kuskin kun on niin kova menijä ja hankala pidättää.

KO: Helppo C/B / RE: 100 cm / YE: 125 cm / ME: 80 cm

Varusteväri oranssi

 

o. Koutan Akrobaatti o. Aaturin Kultahippu o. Kulta-Hile
t. Tuurikukka
t. Pukkilaukan Kapinahenki o. TO
t. Hilton
t. Rajaportin Hellanlettas o. Haraldiini o. Jänttyrä
t. Hopeilija
t. Kesä-hehku o. Olkipää
t. Rauhaäänin 

Jälkeläiset

Antaa sukua 2008-syntyneille ja nuoremmille puhdasrotuisille suomenhevosille.

Sukupuoli Nimi Syntynyt Emä Omistaja
tamma Golden Leaf 2007 TT Kht Dun
ori Noel 2009 TT Kht Olympic
ori Tähti-Kullervo 2011 TT Taikun Talli
ori Suvikummun Liekinheitin 2013 Fn S.K. Kuun Kuvajainen Kht Suvikumpu

Kisakalenteri

Kisat / Päivämäärä Luokka Sijoitus
KOSMK kesämestaruudet / 22.7.2016 Este: 30-40 cm, aika ?/?
  Western: temppurata ?/?
URL viralliset Suomi100-näyttelyt / 30.12.2017 Suomenhevosorit 6/8
     
     

Sivu päivitetty 4.1.2018

©2018 Fourways - suntuubi.com